Monday, October 19, 2009

ikan kering oh ikan kering...

Sejak kebelakangan ini, pihak kami banyak menerima respon dari orang ramai bertanyakan mengenai ikan keli. Dari soalan macamana ia dibuat sehinggalah soalan tentang pasaran keli kering tersebut.Tidak dinafikan ramai yang sudah membuat sendiri ikan keli kering,tapi rata-rata punya masalah pemasaran. Hari ini pihak kami berbesar hati untuk berkongsi mengenai penghasilan ikan keli kering dari syarikat ini.

Sebenarnya, ikan kering yang kami hasilkan hanya menggunakan ikan kering yang nipis..bermakna ikan yang tidak mencapai saiz jualan iaitu dalam kategori saiz 9-11 ekor sekilogram. Ini kerana ikan kering sebegini lebih rangup dan sedap. Ramai rakan-rakan kami ada menghantar ikan kering yang dihasilkan untuk kami pasarkan, namun oleh kerana isi tebal dan berat, ia tidak dapat dipasarkan kerana rata-rata pelanggan kami hanya mahukan ikan kering nipis. Bila menggunakan ikan kering yang tebal dan besar, bermakna harga jualan juga mahal dan kuantiti yang sedikit.

Selain itu, ikan kering yang dihasilkan tidak masin. Ia sesuai untuk semua peringkat umur. Malah sesuai untuk yang berpantang. Digoreng seperti keropok keping, dihidangkan panas2 bersama nasi panas..sungguh lazat dan baunya yang harum berlemak.

Pelanggan kami kebanyakannya katering kerana ia sesuai dihidangkan ketika majlis kenduri kahwin. Setakat ini, harga pukal ikan kering adalah RM30 sekilogram. Bagi yang ingin mencuba, boleh cuba dalam paket kecil yang hanya dijual pada harga RM3 sepaket. Boleh datang ke tempat kami untuk mendapatkannya. Jika ada yang ingin mencuba tapi sukar untuk datang ke tempat kami, bolehlah order, dan kami akan poskan dengan segera melalui pos laju. Jadi jangan ketinggalan untuk merasai ikan keli kering rangup ini..juga sesuai dibuat keropok jajan.

0 comments: